Het rijksmonument Kapel

Het rijksmonument Kapel

Ruimtegebrek noodzaakte het bestuur van de Nederlands Hervormde Evangelisatie Vereniging om in 1923 aan de Kapelstraat de “Kapel” te bouwen.

Architecten waren de gebr. Jan en Theo Stuivinga uit  Zeist. De stijl is traditionalistisch. Met name de vensters en deuren zijn in neo-Hollandse-renaissance stijl uitgevoerd. In 1951 is de kerk vergroot door de architectencombinatie Stuivinga & Van der Horst uit Zeist/Emmen. Hierbij zijn een portaal en een extra schiptravée aangebouwd. Later is het voorportaal vergroot ten koste van enkele banken. In 1998 is ‘De Kapel” tot rijksmonument verheven.

Omschrijving: De “Kapel” is een zaalkerk met zeven traveeёn met aangebouwde consistoriekamer en toren in de oksel, opgetrokken in baksteen onder een met pannen gedekt zadeldak. De oost- en westgevel worden geleed door steunberen op de traveescheidingen. Tussen de steunberen, behalve in de hoektraveeёn, hoge vensters, die de daklijst doorbreken. De toren heeft een tentdak. De Kapel is van cultuur-, architectonisch-, en stedebouwkundig belang.


Interieur: Het interieur is in originele staat. De kerk heeft een vlakke open houten dakstoel met schenkelspanten. Preekstoel, banken en bankenplan zijn in grenenhout uitgevoerd en, na eerder genoemde aanpassingen, onveranderd.

terug